Pianul e o aventura parcursa prin povesti

de Ina Cristea, profesoara de pian in Iasi

Pianul e mai mult decat un simplu instrument muzical. E una dintre cele mai frumoase inventii ale lumii si un dar pentru spirit. Poate ca si din acest motiv, el a fost mereu privit cu admiratie, dar si cu un fel de teama fata se complexitatea sa. Pentru multi oameni, este ca o taina greu de patruns, rezervata doar celor cu educatie aleasa, sau cu eventuale talente extraordinare.

Lucrurile sunt insa mult mai simple. Ca profesoara de pian cu multa experienta in domeniu, pot spune ca invatarea acestui instrument este accesibila oricui. Totul e ca predarea cunostintelor sa se faca intr-un mod placut, atractiv si simplu. Mai exact, pentru cei care vin la scoala de pian Ina Cristea din Iasi, cunoasterea pianului este perceputa ca o aventura catre o stare magica. Un drum minunat catre o continua deschidere spre noi secrete ale clapelor.

Personal, la orele de predare, imi place cel mai mult sa lucrez cu copiii mici. Pentru ca e o provocare si pentru mine sa-i ajut sa faca progrese, sa-i vad cum isi dezvolta cunostintele pas cu pas. La cursurile Ina Cristea din Iasi, vin si copii de 4 ani. De aceea aplic metode distractive, pe intelesul lor, pentru a-si insusi bazele teoriei si practicii muzicale. Reusesc sa le atrag atentia prin jocuri amuzante, in care ei sa se implice si afectiv.  Concret, pentru invatarea notelor, ii invit sa-si imagineze ca toata claviatura contine o lume de poveste care se imparte in doua mari imparatii: imparatia notelor cu glas subtire, peste care este stapana mana dreapta si imparatia notelor cu voce joasa, care este condusa de mana stanga. 

La hotarul dintre cele doua imparatii sta Domnul Do, care are grija ca mainile sa nu treaca fara voie dintr-o imparatie in alta. In acest fel, fiecare nota devine un personaj: Re –  Regele, Mi – Domnul Mitica, Fa – Fata care face curat in castel, Sol – Soldatul, La – Lacramioara si Si – Singurel. Pentru alti copii, functioneaza biletele lipite pe clape pentru fiecare nota, nota fiind asociata cu un animal simpatic sau o floare. De asemenea, la scoala de pian Ina Cristea din Iasi, chiar si explicarea celor trei registre muzicale este amuzanta. Copiii isi imagineaza ca in registrul acut canta pasarelele, in registrul mediu canta copiii, iar in registrul grav ursuletii. Aceste asocieri au rolul de a percepe pianul ca pe o joaca la care cei mici sa vina cu bucurie.

Asadar, invatarea acestui instrument poate deveni o aventura parcursa prin povesti. La scoala de pian Ina Cristea din Iasi, imaginatia si descoeprirea prin joc au un rol central. In acest fel, chiar si cei mai neastamparati copii devin atenti si pasionati de muzica. Acela este momentul care imi da cea mai mare satisfactie ca profesoara de pian si care aduce bucurie parintilor.